09 آذر 1398 - 15:5 شناسه خبر: 10792 نسخه چاپی

کاوه زرگران در نشست خبری "ایران گرین" مطرح کرد:

لزوم توجه بیشتر به واقعیت های حوزه غلات کشور

لزوم توجه بیشتر به واقعیت های حوزه غلات کشور کاوه زرگران در نشست خبری
دبیرکل کانون انجمن های صنایع غذایی ایران با بیان اینکه کشور ما در حوزه صنایع غذایی به لحاظ تکنولوژی و کیفیت محصولات از رتبه خوبی برخوردار است، بر لزوم توجه به واقعیت های کشور در حوزه غلات تاکید کرد.

پایگاه خبری اتاق ایران

اولین کنفرانس بین‌المللی «ایران‌گرِین» (IranGrain) در زمینه غلات و دانه‌های روغنی برگزار می‌شود. شریف نظام‌مافی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و سوئیس در نشست خبری که در اتاق ایران برگزار شد، گفت: کنفرانس ایران گرین بزرگترین گردهمایی جامعه جهانی غلات و دانه‌های روغنی علاقه‌مند به بازار ایران است که در روزهای یازدهم و دوازدهم آذرماه در هتل اسپیناس پلاس برگزار خواهد شد.

به گفته نظام‌مافی تمرکز «ایران‌گرین» بر بازار استراتژیک ایران خواهد بود و سعی خواهد کرد تا مهره‌های اصلی و فعالان بخش خصوصی و دولتی را به مدت دو روز، گرد هم آورد.

او در این نشست خبری که با حضور سیدمحمدرضا مرتضوی، حسین یزدجری، کاوه زرگران، حسین ضیائیان برگزار شد، از سابقه فعالیت و دانش ایران درباره بازار غلات، دانه‌های روغنی و صنایع مرتبط گفت: سابقه دانش در ایران در این حوزه به 60 سال می‌رسد؛ فعالان حوزه غلات و دانه‌های روغنی تجربه بالایی در شناخت نیاز بازار، قوانین دولتی و تحریم‌ها دارند.

نظام‌مافی درباره اهداف این کنفرانس گفت: هدف از کنفرانس «ایران‌گرین» گرد هم آمدن تمامی مدیران جهانی و منطقه‌ای فعال در حوزه غلات و دانه‌های روغنی است که دانش تجاری‌شان را به اشتراک گذاشته و ارتباطاتی فعال در این حوزه ایجاد کنند.

به گفته نظام‌مافی تمام حلقه‌های زنجیره غلات از تولید، فناوری، صادرات، واردات، بازارهای منطقه و آینده غلات در کنفرانس بررسی خواهد شد. در این کنفرانس سعی شده که بیشتر بر پنل‌های تخصصی تاکید شود.

نظام مافی یکی از اهداف این کنفرانس را بازاریابی می‌داند: به دلیل حضور دولتی‌ها و بخش خصوصی در کنار هم می‌توانیم انتظار داشته باشیم که راحت‌تر به هدف خود در معرفی پتانسیل‌ها برسیم.

 نظام‌مافی بخش دیگر این کنفرانس را آشنایی با تکنولوژی‌های نوین صنایع غذایی، غلات و نهادهای دامی معرفی می‌کند: به دلیل تغییرات آب و هوایی دنیا امروز به تکنولوژی‌های نوین برای تأمین نیاز غذا احتیاج داریم. مثلاً با پروتئین حشرات، نهاده دامی تولید می‌کنند و ما به دلیل اینکه جز کشورهای خشک و نیمه خشک هستیم باید از این فرصت بهره ببریم. تغییرات اقلیمی باعث تغییر الگوی کشت ومصرف ما خواهد بود و ما باید بتوانیم از این فرصت بهره بگیریم.

به گفته نظام‌مافی، تاکنون 450 نفر برای حضور در این کنفرانس ثبت نام کرده‌اند که 70 نفر آنها از شرکت‌ها و تشکل‌های حوزه غلات و دانه‌های روغنی خارجی هستند.

شرکت‌کننده‌ها از کشورهای سوئیس، فرانسه، دانمارک، روسیه، ترکیه، آذربایجان، قزاقستان، امارات متحده عربی و غیره خواهد بود.

محورهای اصلی کنفرانس کدام است؟

محورهای اصلی کنفرانس عبارت است از: ایران و نقش آن در زنجیره غلات منطقه و جهان، نقش بخش خصوصی در توسعه اقتصادی ایران، کانال مالی بشردوستانه سوئیس، سازوکارهای مالی اتحادیه اروپا و توافقنامه تجارت آزاد اوراسیا، سیاست‌های ایران در زمینه غلات و واردات، چشم‌انداز وضعیت غلات فرانسه 2019-2020، بانکداری بین المللی در دوره تحریم، پتانسیل صنعت دانه‌های روغنی، نیازهای غلات منطقه‌ای ایران، گسترش بندر امیرآباد و آسان‌سازی تجارت، تکنولوژی‌های جدید آزمایشگاهی، آینده نیازهای غلات در ایران، تانسیل دانه‌های روغنی روسیه برای صادرات، صادرات غلات و آرد به بازارهای عراق، تکنولوژی جدید خوراک حشرات، مقررات بازرسی تجارت دریا خزر، ذخیره سازی استراتژیک غلات و غیره.

 یزدجردی: خودکفایی گندم کمی است

بعد از آن حسین یزدجری رئیس هیئت مدیره کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران درباره ایده اولیه تشکیل این کنفرانس گفت: به دلیل مشکلاتی که امروزه برای حضور در کنفرانس‌های بین‌المللی برای ایرانیان به وجود آمده است، ما تصمیم گرفتیم اولین کنفرانس در زمینه غلات را در ایران برگزار کنیم. البته 15 سال قبل هم در ایران کنفرانسی منطقه‌ای در این زمینه برگزار شده بود که در نوع خودش بی نظیر بود. بعد از آن ما خیلی نتوانستیم مخاطب بین المللی جذب کنیم اما این کنفرانس بین المللی که به ابتکار اتاق ایران و سوئیس با حضور بخش خصوصی، شرکت‌های معتبر بین‌المللی و شرکت‌های دولتی برگزار می‌شود، می‌تواند بستری برای همکاری‌های بین‌المللی باشد.

یزدجری گفت: ما قبل از تصمیم‌گیری برای برگزاری این کنفرانس فکر می‌کردیم که شاید خارجی‌ها از آن استقبال نکنند ولی تا به حال استقبال خیلی خوب بوده است. حدود 35 شرکت حامی این کنفرانس است. البته به دلیل حوادث آبان ماه برخی می‌خواستند حضور خود را در این کنفرانس منتفی کنند یا اینکه می‌گفتند اگر اینترنت مشکلی نداشته باشد، حضور خواهند اشت. به نظر می‌رسد با رفع مشکل اینترنت مشکلات قابل پیش بینی رفع شده باشد.

رئیس هیئت مدیره کانون انجمن‌های صنفی صنایع آرد ایران تاکید کرد: ما قبلاً جزو کشورهای واردکننده غلات بودیم و هنوز هم یکی از کشورهای مصرف کننده هستیم. البته اخیراً در زمینه تولید گندم خودکفا شده‌ایم. البته این خودکفایی در زمینه کمی است. ما باید نقش و جایگاه خود را در زمینه کیفیت محصولات هم پیدا کنیم. در زمینه نهادهای دامی و دانه‌های روغنی ما یکی از واردکننده‌های بزرگ هستم. اما این واردکنندگی از اهمیت ما در زمینه تولید غلات کم نمی‌کند. بخشی از جذابیت این کنفرانس در کنار صادرات و تولید، واردات نهاده‌های دامی است.

او تاکید کرد: محصولات آردی ما محصولات باکیفیت و خوبی است و ظرفیت صادرات بالایی دارد. اگر آرد ما کیفیت خوبی داشته باشد در هزینه تولید غذایی، شیرینجات توان گسترش ظرفیت داریم. در واقع کنفرانس به دلیل این تعادل در بخش صادرات و واردات و شرکت‌های حاضر در این حوزه جالب خواهد بود.

یزدجردی درباره کیفیت آرد ایران هم گفت که آرد تنها زنجیره تولید غلات است که رعایت استاندارد آن اجباری است و باید آرد به لحاظ کیفیت و بهداشت استاندار مطلوب داشته باشد.

به گفته یزدجردی، 40 درصد گندم ایران کیفیت خوبی دارد؛ 30 درصد با کیفیت متوسط و 30 درصد گندم تولید شده کیفیت پایین دارد که برای خوراک دام مصرف می‌شود. ما نباید تعصب داشته باشیم که بتوانیم گندم وارد کنیم؛ ما باید از گندم با کیفیت دیگر کشورهای دنیا استفاده کنیم.

به واقعیت‌ها توجه کنیم

کاوه زرگران، دبیر کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور هم در این کنفرانس خبری گفت: ایران به عنوان کشوری که حدود 20 میلیون تن کالای اساسی وارد می‌کند، جایگاه بزرگی در بازار کالای اساسی دنیا دارد. اگرچه ایران سعی می‌کند ضریب خوداتکایی خود را بالاببرد ولی بخشی از نیاز خود را مجبور هستیم از دیگر کشورها تأمین کنیم. این تأمین می‌تواند از طریق کشت فراسرزمینی تولید شود.

زرگران گفت: باید تجار و کارخانه‌دارها درباره این حوزه‌ها اطلاعات به‌روزی داشته باشد و یکی از راه‌های تأمین اطلاعات همین کنفرانس‌هاست. در ایران به عنوان قطب بازار غلات جایگاه کنفرانس‌های تخصصی خالی است و ما سعی می‌کنیم که از این فرصت برای رفع کمبودها استفاده کنیم. باید بتوانیم از این نشست‌های علمی برای شناخت فرصت‌های دانش‌محور، تکنولوژی‌های روز و تأمین مواد مورد نیاز بهره بگیریم.

به گفته زرگران البته ما در حوزه صنایع غذایی به لحاظ تکنولوژی و کیفیت محصول رتبه خیلی خوبی داریم ولی باید در حوزه غلات به واقعیت‌ها توجه داشته باشیم.

 برنامه‌ریزی علم‌محور باشد

سید محمدرضا مرتضوی، رئیس انجمن آردسازان و رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران، کنفرانس ایران گرین را یکی از مهمترین رویدادهای حوزه غلات و فرآورده‌های دامی و دانه‌های روغنی خواند و گفت: ما در حوزه غلات و کشت غلات، وادرات و صادرات آن مشکلات زیادی داریم. اما امیدواریم راه‌های پایداری را برای تأمین غلات خود پیدا کنیم.

او ادامه داد: ما در زمینه غلات امکانات نامحدودی نداریم. الان هم از برداشت مازاد سفره‌های زیرزمینی صحبت می‌شود. به نظر می‌رسد که بازار تأمین غلات چشم‌انداز 10 ساله‌ای دارد اما اگر این بازار درست مدیریت نشود، به مشکلات جدی برمی‌خوریم. باید از موقعیت جغرافیایی و منطقه‌ای خود بهره مناسب ببریم. الان در کشورهای مستقل مشترک‌المنافع (C.I.S) حدود 15-16 میلیون تن غلات تولید می‌شود و ما باید از این ظرفیت‌ها بهره ببریم.

به‌گفته مرتضوی باید راه‌های پایدار تأمین نیاز غلات را به بحث بگذاریم و در این کنفرانس به ایجاد ارتباط پایدار، میسر و رابطه بین بخش تولید و تأمین کالا تاکید می‌شود. درست خریدن، درست حمل کردن و بالا بردن ضریب مبارزه با فساد در خریدهای بزرگ و به قیمت خریدن غلات و دانه‌های روغنی از موضوع‌های بسیار مهمی است که باید مورد بحث باشد.

او تاکید کرد: باید اطلاعات کافی و بروز در این حوزه داشته باشیم. من معتقد هستم که در سال گذشته نهادهای دامی و غلات را با قیمت بالا خریدند در حالی که اگر برنامه‌ریزی درست و منسجمی داشتیم چنین اتفاقی رخ نمی‌داد.

به گفته مرتضوی ما باید در این حوزه برنامه‌ریزی براساس واقعیت‌های جغرافیایی و علمی داشته باشیم. براساس داده‌های علمی می‌توانیم برای 20 سال آینده برای امنیت غذایی خود برنامه داشته باشیم. مثلاً ما با کشوری مثل روسیه که رابطه پایدار سیاسی داریم نمی‌توانیم جو بخریم؛ روسیه جو خود را به عربستان صادر می‌کند و بازار ما نمی‌تواند این نیاز را از آنجا تأمین کنند؛ ما سال گذشته غلات و دانه‌های روغنی و جو را حدود 30 -40 درصد گران‌تر خریدیم.

مرتضوی تاکید کرد: ما اطلاعات درستی از بازار نداریم؛ خیلی‌ها نمی‌دانند یا توجه ندارند که با انحصار فساد ایجاد می‌شود. باید با برنامه‌ریزی درست برای آینده غلات چشم‌انداز روشنی تصویر کنیم. باید همه و دولتی‌ها به این توجه کنند که از دانش روز در حوزه سیاست‌گذاری بهره بگیرند. امیدوارم دولتی‌ها با حضور در این کنفرانس با بخشی از دانش حوزه غلات و دانه‌های روغنی آشنا شوند تا آن را در آینده سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی خود به کار بگیرند.